Planttips

Het planten van bomen is niet moeilijk. Om het nog makkelijker te maken hebben wij enkele aandachts-punten op papier gezet. Indien u zich aan deze plantinstructies houdt, dan kan het zeker niet fout gaan.
Zorg voor goede afwatering.
Bomen mogen niet te nat staan. Indien de grond vaak erg nat is, dan moet u eerst zorgen voor voldoende afwatering, dit kan onder andere door middel van drainage.

Graaf een ruim plantgat
Door het plantgat groot genoeg uit te graven kunt u nog potgrond door de grond mengen, hierdoor zal de boom beter aanslaan en wordt de hergroei bevordert.

Juiste plantdiepte
Zorg dat een boom niet te diep geplant wordt. De kluit moet ongeveer 5 cm onder de grond geplant worden, de grond zal namelijk nog enkele centimeters zakken na het aanwateren.

Geen water in het plantgat
U moet een boom pas water geven, wanneer het plantgat is dichtgegooid en u de grond heeft aangetrapt. U mag geen water in het plantgat geven. Wanneer de kluit en de grond al erg vochtig zijn, dan is het niet noodzakelijk de boom water te geven.

Kluit heel laten (doek en gaas niet verwijderen!)
Kluiten van bomen zijn meestal verpakt met een jute of acryl gaaslap. Deze mag u nooit verwijderen! Grote bomen hebben meestal een jute doek met ijzeren gaas om de kluit, dit wordt een draadkluit genoemd. Hierdoor blijven de wortels beschermd. U moet dit gaas om de kluit laten tijdens het planten. Het is niet verstandig om dit gaas los te knippen. Hierdoor zal de kluit uit elkaar vallen, waardoor de boom meer risico loopt het verplanten niet te overleven. Dus laat ALTIJD de draadkluit rond de kluit zitten.

Bemesting
U mag nooit kunstmest of dierlijke mest (bijv. koemest) in het plantgat verwerken, hiervan zullen de wortels verbranden. Goede potgrond bevat voldoende meststoffen voor het eerste jaar, daarna kunt bomen bemesten door de mestkorrels op de grond te strooien.

Boompalen
Bij het planten van grotere bomen is het noodzakelijk boompalen te gebruiken om omwaaien van de boom te voorkomen. Deze palen worden net buiten de kluit gezet en de boom wordt met boomband tussen de palen bevestigd.

Regelmatig water geven
De eerste jaren na het planten zal een boom nog beperkte wortelvorming hebben. Hierdoor is het noodzakelijk de boom zelf extra water te geven. De kluit moet vochtig gehouden worden.
Grotere bomen hebben veel water nodig, bovendien komt regenwater vaak niet bij de kluit terecht.
Dus ook bij regenachtig weer moet u dit in de gaten houden.
Zeker voor bomen die in of naast bestrating worden geplant is regelmatig water geven van groot belang. Een drainageslang kan het water geven dan een stuk makkelijker maken.

Drainageslag bij grotere bomen
Voor grotere bomen met kluit is het verstandig om een drainageslang in het plantgat te leggen. Deze slang legt u onder de kluit. U moet ervoor zorgen dat één kant van de slang boven de grond uitkomt, hierlangs kunt u de boom watergeven. Tijdens het watergeven kunt u de waterslang enige tijd in de drainageslang leggen. Op deze manier krijgt de boom water waar het nodig is. Het verplanten levert minder risico en de boom zal beter groeien.

Beste planttijd
Bomen met kluit en blote wortel kunnen verplant worden van eind oktober tot eind april (afhankelijk van het weer). Hoe vroeger u dit doet, hoe beter het is voor de bomen. Wanneer u ze in het najaar al verplant, dan loopt u het minste risico en zullen de planten het beste groeien in het jaar na het verplanten.

Vragen?

Heeft u nog vragen over planttips? Neem gerust contact met ons op.

Contact

Boomkwekerij Teurlincx